Arheologija

Stećci u Pivi


Srednjovjekovni nadgrobni spomenici "stećci" predstavljaju jedinstvene primjere kulturne baštine prekograničnih regiona Bosne i Hercegovine,zapadne Crne Gore, zapadne Srbije i centralne i južne Hrvatske. Oni su nedavno upisani i na UNESCO svjetsku listu kulturne baštine i to ukupno 28 lokaliteta sa stećcima koji datiraju iz perioda od XII do XVI vijeka nove ere.

"Stećci su uglavnom isklesani iz krečnjaka i imaju širok spektar dekorativnih motiva i natpisa, koji predstavljaju ikonografski kontinuitet unutar srednjovjekovne evrope, kao i karakterističnu lokalnu tradiciju." - UNESCO

Stećci su praktično "razbacani" po livadama i u planinama Pive i podsjećaju na zaboravljeni dio ljudskog stvaralaštva. To je upravo ono što ih čini još atraktivnijim, pa je potraga za stećcima sama po sebi vrlo izazovna.

Najobuhvatniji popis stećaka u regionu Pive izvršen je krajem 60-ih i početkom 70-ih godina XX vijeka od stranebosanskog istraživača, ŠefikaBešlagića. U to vrijeme, na ovom području evidentirano je 35 lokacija sa ukupno 787 stećaka.

Prati nas na Facebook-u

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
Povratak na vrh