Biciklizam

Bogat planinskim vrhovima, kanjonima, dolinama, gustim šumama, vidikovcima, eko i etno selima, katunima, Pivski kraj je idealan za planinski biciklizam.


Pivski kraj idealan za planinski biciklizam

Biciklizam je rekreacija, sport i način kretanja kopnom korišćenjem bicikla, prevoznog sredstva na ljudski pogon. Zbog relativno jeftine izrade i dostupnosti, to je danas najrasprostranjenije prevozno sredstvo. Pretpostavlja se da danas na svijetu postoji preko 1.000.000.000 bicikala.

Zbog činjenice da je u poređenju sa drugim uobičajenim prevoznim sredstvima (npr. automobilom) daleko manje opasan po zagađenje okoline, a ujedno vrlo pozitivnog učinka na zdravlje ljudi koji voze bicikle, brojni gradovi i turistička naselja osiguravaju za bicikliste različitu infrastrukturu koja im olakšava vožnju: odvojene biciklističke staze, uređene i označene brdske staze, posebna mjesta za odlaganje bicikala, dijelove grada ili turističkog naselja u koje je moguće doći isključivo biciklom ili pješice, itd.

Planinski biciklizam je sport koji pripada grupi ekstremnih sportova. To je sport koji uz plivanje angažuje najveći broj mišića i mišićnih grupa našeg tijela. Planinski biciklizam je sport u kome se biciklom vozi preko tzv. ,,off – road –a“, odnosno puteva kao što su šume, brda, planine, kolski putevi, parkovi, poljane...

Bogat planinskim vrhovima, kanjonima, dolinama, gustim šumama, vidikovcima, eko i etno selima, katunima, Pivski kraj je idealan za planinski biciklizam. Turistička Organizacija Plužina u saradnji sa biciklističkim klubom ,,Perun“ iz Nikšića, u toku ljetnje turističke sezone organizuje dvije biciklističke trke koje su takmičarskog karaktera, i to:

- u junu mjesecu, biciklističku trku u Crkvičkom polju

- u septembru mjesecu, biciklističku trku pod nazivom ,,Putevima Baja Pivljanina“, koja se organizuje u selu Breznima.

Trka u Breznima se odvija na obronku planine Vojnik, na stazi koja se nalazi u kalendaru takmičarskih staza Bicicklističkog saveza Crne Gore.

Tu su takođe, i dvije biciklističke ture kroz Pivu, čije su staze uredno označene. Prva tura kreće iz Crkvičkog polja, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.110 m. u kome se nalaze smještajni kapaciteti od 60 ležajeva ( eko selo " Jugoslavija - 20, "Spomen Dom"- 40), i to je pravo mjesto za one koji vole da uzivaju u prirodi i planinskom biciklizmu. Dužina kružne staze u samom selu je 5.600 m.Vožnja po makadamskim i livadskim putevima dovešće vas do vidikovca na kanjon Tare, sa prekrasnim pogledom na čistu planinsku ljepoticu, rijeku Taru. Iz Crkvičkog Polja se biciklom možete uputiti prema Žabljaku, putem do Trse, 22 km. Na Trsi postoji etno selo "Milogora", koje ima standard bed-bike. Od Trse se prema selu Nedajno može stići u kanjon Sušice, a kod Sušičkog jezera postoji planinarski dom. Na ovoj trasi postoji signalizacija za bicikliste, budući da se radi 0 stazi TT4, koja je uvrštena u program nacionalnih biciklističkih staza. Sa Trse se u Plužine stiže asfaltnim putem, koji se nalazi na samoj ivici kanjona.

Druga varijanta biciklističke ture kreće sa Trse, pa selima Boričje, Seljkovac, Dubljevići, Bezuje, zatim spust u kanjon Komarnice, prelazak preko mosta na Đatlu, pa uspon do etno sela ,,Izlazak“, koje se nalazi u selu Rudinicama. Od Rudinica se starim putem Plužine – Nikšić, kroz Bajovo Polje, može stići i do Brezana, gdje se nalaze eko i etno sela. Od Brezana se istočnim obronkom planine Golije, šumskim putevima, može stići do Goranska, a zatim se kroz selo Smriječno dolazi do prevoja Ravno, odakle se pruža lijep pogled na Gacko. Spust vodi u Plužine, pored rukavca Pivskog jezera, u dužini od 15 krn. Od Smriječna do Plužina potrebno je pratiti signalizaciju (staza TT4), dok putevi kroz planinu Goliju nijesu istrazeni i potreban je vodič. Okruženi bukovom i četinarskom ovi putevi pružaju svakom biciklisti užitak neistraženog i kontakt sa netaknutom, divljom ljepotom.

Prati nas na Facebook-u

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
Povratak na vrh