Istorija

Prostor opštine Plužine, poznatiji pod nazivom Piva odavnina je naseljen.


Istorija

Prostor opštine Plužine, poznatiji pod nazivom Piva odavnina je naseljen. Razni predmeti koje je čovjek koristio za rad i lov pronađeni su u pećini Odmut (2 km nizvodno od Plužina), što navodi na zaključak da postojanje ljudske civilizacije na tim prostorima datira oko 10.000 godina. Ovaj lokalitet potopljen je nakon izgradnje brane HE "Piva".Prema istorijskim podacima Piva je kao jedna od slovenskih župa bila u sastavu prve srpske države zajedno sa oblastima oko Tare i Lima, koja se formirala u IX vijeku.Piva kasnije ulazi u sastav Zetske države - u X vijeku. Od Nemanjina vremena pa sve do raspada Dušanovog carstva Piva je ponovo u sastavu srpske države, a zatim u sastavu države velmože Nikole Altomanovića, pa bosanskog kralja Tvrtka I (XIV vijek), onda velmože Sandalja Hranića i najzad Stjepana Vukšića - Kosače (Herceg Stjepan, XV vijek). Herceg Stjepan je u Pivi imao dva utvrđena grada. Soko grad iznad Šćepan Polja i Tabangrad iznad današnjeg sela Stabana. Zidine Hercegovih gradova u Pivi, Sokola i Tabangrada, još uvijek odolijevaju vremenu.

Pod vlašću Otomanske imperije Piva je bila od 1465. do 1877. godine. Znatan dio današnjeg stanovništva Pive vodi porijeklo od doseljenika, koji su dolaskom Turaka, iz nižih krajeva Zete izbjegli u ove krajeve.

Pivljani su kao pleme učestvovali u brojnim ustancima protiv Turskog imperijalizma, počevši od ustanka vojvode Grdana, pa sve do oslobođenja Pive od Turske vlasti 1877. Od 17 vijeka zabilježena su brojna seljenja Pivljana prema primorju (harambaša Bajo Pivljanin sa svojom družinom), a kasnije i u druge krajeve.

Najveći i poslednji ustanak protiv turske vlasti bio je 1875. godine. U ovom ustanku se posebno istakao Lazar Sočica, kasnije Pivski vojvoda. Poslije ovih borbi odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine Piva ulazi u sastav Knjaževine Crne Gore.

Narod Pive masovno je učestvovao u NOB-u, i tokom drugog svjetskog rata podnio masovne žrtve. Tada je Piva izgubila 10% stanovništva.

Na prostoru opštine zabilježeni su brojni arheološki lokaliteti, i kulturno - istorijski spomenici, od kojih su najpoznatiji: Pivski manastir kao veliko kulturno središte, crkva ispod grada Sokola iznad Šćepan polja, Crkva Sv. Stefana u središtu Šćepan polja iz XII vijeka. Iz novije istorije najpoznatiji je spomenik u Dolima (u blizini magistralnog puta Nikšić - Plužine), kao svjedočanstvo surovog stradanja stanovnišva ovoga kraja u drugom svjetskom ratu.

Prati nas na Facebook-u

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
Povratak na vrh