Jezera

Na području Pive ima i nekoliko jezera: Trnovačko, Stabanjska i Škrčko, koje turisti rado posjećuju, kao što rado splavare Tarom.


Stabanska jezera predstavljaju izvanrednu turističku privlačnost!

Stabanska jezera (Veliko i Malo), dobili su naziv po selu zvanom Stabna, od kojih su udaljena 4,5 km. Veliko Stabansko jezero leži na 1.319m nadmorske visine, a Malo na 1.194 m nadmorske visine. Najlakši prilaz jezerima je iz pravca Plužina, stazom uz Vrbnicu i Stabanski potok. Veliko Stabansko jezero je dugačko 305 m, a Malo je za vrijeme ljetnih vodostaja dugačko 165 m. Boja jezerske vode je zelenkasta, sa svjetlijim tonovima u priobalnim djelovima i tamnijim u centralnom dijelu. Za razliku od Velikog jezera, Malo ima vodu žućkasto-zelene boje. Ovakva boja vode potiče od boje muljevitog dna i karakteristična je za ljetnje mjesece.

Pivsko jezero-najveći rezervoar pitke vode!

Pivsko jezero je vještačko jezero koje je nastalo izgradnjom hidro elektrane 1975. godine. Kod Mratinja na 10km od Šćepan Polja nalazi se brana koja je visoka 220m, među najvišim u Evropi. Jezero je na nekim mjestima duboko i preko 200 m, a dugo je 45km. Pivsko jezero predstavlja najveći rezervoar pitke vode i ima izvanredne uslove za sportove na mirnim vodama. Posebno je atraktivno za ribolov i one koji žele da uživaju u pogledu na preostale detalje potopljenog kanjona rijeke Pive.

Škrčka jezera, sa svojom okolinom, predstavljaju izuzetnu turističku privlačnost!

Škrčka jezera (Veliko i Malo) spadaju u red najviših hidrografskih objekata na Durmitoru. Veliko jezero leži na 1.700m, a Malo na 1.730m nadmorske visine. Nalaze se u prostranom cirku između Prutaša, Šarenih pasova, Bobotovog kuka i Soja. Cirk je zatvoren sa tri strane, pa su jezera teško pristupačna. Na jezera se može doći iz Žabljaka preko Ališnice, pored Bobotovog kuka i Samara. Ovaj pravac je izuzetno naporan i može se savladati sa 5 do 6 sati hoda. Drugi prilaz je iz pravca Pošćenskog kraja, putem koji vodi za Trsu. Do Štita se mogu koristiti terenska vozila, a zatim se pješice stiže u područje Šarenih pasova. Uspon i spuštanje u cirk Škrčkih jezera traje 1 sat. Voda Škrčkih jezera, koja se preliva preko oboda cirka i teče površinski jednim djelom Dolova, brzo nestaje u izduhama koje su zasute oburvanim blokovima. Posle izjestnog podzemnog toka javlja se u vidu snažnih vrela na odsjeku Skakala. Tu u proljeće nastaje snažan tok rijeke Sušice, koja u svom srednjem toku ispuni basen istoimenog jezera i površinski otiče ka rijeci Tari. Boja vode i jednog i drugog jezera je zelenkasta pa se zbog toga Veliko jezero naziva i Zelenim jezerom.

Provjerite zašto je Trnovačko jezero toliko posjećeno iako je potrebno više od 5 sati napornog hoda da se stigne do njega

Trnovačko jezero se nalazi u krajnjem zapadnom dijelu Crne Gore, nedaleko od granice prema Bosni i Hercegovini. Do jezera se može doći šumskim putem od Tjentišta, preko Dragoš sedla, gornjeg toka Perućice i katuna na Prijevoru. Od Prijevora, stazom kroz suvu jezerinu, do jezera se može stići za 1,5 sati hoda. Iz pravca Plužina ka Trnovačkom jezeru vodi staza uz rijeku Vrbnicu i pored Malog i Velikog Stabanjskog jezera. Zbog velikog uspona i naporne staze iz Plužina do jezera može se doći za 5-6 sati hoda. Trnovačko jezero leži na 1.517 m nadmorske visine. Ovo jezero je dugačko 825 m, a široko 715 m. Nad plitkim zapadnim dijelom jezera voda je bistra i u tankom sloju bezbojna. Povećanjem dubine u pravcu istoka voda je sve intenzivnije zelenkaste boje.

Sušičko jezero

Sušičko jezero je jedino periodsko jezero na Durmitoru. Nalazi se u proširenom dijelu doline Sušice, na 1.140 m nadmorske visine. Do jezera se može doći iz Žabljaka, kolskim putem za Trsu. Od ovog puta odvaja staza za Škrčka jezera, a zatim preko Dolova i Skakala stiže do jezera. Na jezero se može doći i preko sela Bosače i Velikog Štulca. Sušičko jezero je dugačko 350 do 450 m, a maksimalna širina mu je 200 m. Dubina vode je 4 do 5 m.

Prati nas na Facebook-u

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
Povratak na vrh