Manastiri i crkve

Na području Pive nalazi se veliki broj spomenika kulture.


Pivski manastir se smatra jednim od najvažnijih manastira u Crnoj Gori

Pivski manastir se nekad nalazio na samom izvoru rijeke Pive, ali je zbog potapanja Pive i izgradnje hidro elektrane izmješten na Sinjac, čime je izveden jedinstven građevinski poduhvat prenosa manastira zajedno sa originalnim freskama. Poduhvat je bio veoma složen, s obzirom da je rijeć o monumentalnom hramu čija je unutrašnjost islikana sa 1.260 metara kvadratnih živopisa izuzetne vrijednosti. Crkva Uspenje Bogorodice podignuta je zaslugom tadašnjeg mitropolita Savatija Sokolovića od 1573-1586. godine na mjestu gdje je postojao stariji hram. Ubrzo je postao jedan od najznačajnijih centara duhovne umjetnosti i prepisivačke djelatnosti.

Enterijer krase duborezi i pozlaćeni ikonostas iz 1638. godine. Odlikuje se proporcionalnošću, raskošem duboreza, sa zadivljujeće islikanim ikonama Longina i kir Kozme. U crkvi se nalazi dekorativni mobilijar Bogorodično kolo, episkopski sto i vrata, izrađeni od slonovače.

Riznica manastira je jedna od najbogatijih u Crnoj Gori i sastoji se od dragocjenih zbirki starih rukopisnih knjiga i prvih knjiga štampanih na Balkanu (jedini sačuvani Psaltir iz Obodske štamparije).

Hram Svetog Jovana Krstitelja Preteče na Zagrađu

Izvjesno je da je manastir u Zagrađu bio zadužbina Hercega Stefana Vukčića Kosače, kao i da je u XV. vijeku podignut neposredno ispod jednog od njegovih stonih mjesta. Uz sjeverni zid crkve, u soleji, iskopana je grobnica nad kojom je nekada stajao stećak slemenjak. Ne zna se je li Herceg tu bio sahranjen, jer je umro u Novom, svojoj ljetnjoj rezidenciji, 1466. godine. Crkva u Zagrađu spada u najljepše i najveće građevine koje je podigao član vlasteoske kuće Kosača.

Saborna crkva Svetog Save u Orahu

Ovo je jedan od najstarijih hramova u Pivi. Smatra se da je zidana 200 godina prije izgradnje Pivskog manastira. Izgrađena je u raškom stilu. Prema predanju, iz ove crkve je uzimana odežda i zvono prilikom osveštavanja Pivskog manastira.

Crkva Svetog Jovana u Stabnima

Sagrađena 1889. godine, poslije hercegovačkog ustanka i oslobođenja Pive od Turaka. Opravke na spoljašnjoj i unutrašnjoj fasadi crkve izvršene su 1989. godine.

Crkva Svetog Jovana u Plužinama

Podignuta 1902. godine, u vrijeme čuvenog pivskog vojvode Lazara Sočice. Neposredno ispred i na zapadnoj strani crkve nalaze se spomenici vojvodi i njegovom sinu.

Saborna crkva Svetog Nikole u Rudinicama

Crkva je raškog stila, a izgrađena je 1904. godine. Stanovnici sela su 1960. godine izvršili neophodne opravke.

Saborna crkva Svetog Petra i Pavla u Crkvičkom Polju

Podignuta 1881. a osveštana 1882. godine, na Petrovdan. Izgrađena je u primorskom stilu. Ovaj sakralni objekat je pretrpio razna oštećenja tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, a zatim i tokom zemljotresa koji je zadesio Crnu Goru 1979. Crkva je obnovljena 1993.,a 1994. godine je osveštana i u cjelini dobila svoj prvobitan izgled.

Crkva Svetog Jovana u Nedajnom

Podignuta 1928. godine. Stanovnici sela su 1989. godine obnovili crkvu, kada su izvršeni neophodni radovi na unutrašnjim i spoljašnjim zidovima.

Crkva Svetog Jovana u Ninkovićima

Sagrađena je 1911. godine, čemu svjedoči natpis iznad vrata hrama. Obnova crkve je sprovedena 1962.

Crkva Svete Trojice u Kneževićima

Izgrađena je u raškom stilu.Nema pouzanih podataka kada je podignuta, smatra se da datira iz 18. vijeka.

Saborna crkva Svetog Jovana na Pišču

Podignuta je 1884. godine. Obnovljena je 1982. godine.

Crkva Svetog Georgija u selu Trsa

Podignuta je 1899. godine. Njena obnova izvršena je 1967. godine.

Crkva Svetog Jovana u Borkovićima

Podignuta je poslije hercegovačkog ustanka (od 1875. do 1878. godine). Stanovnici sela su 1960. godine zamijenili drvenu konstruciju na crkvi i pokrili je limom, dok je 1982. godine urađena značajnija obnova.

Crkva Svetog Jovana u Boričju

Izgrađena 1884. godine. Bila je dugo u ruševinama nakon Drugog svjetskog rata, naročito nakon zemljotresa 1979. godine, nakon čega je obnovljena.

Crkva Svetog Jovana u Smriječnu

Crkvu su podigli stanovnici ovog sela 1907. godine. Crkva je dva puta renovirana, prvi put nakon Drugog svjetskog rata 1945. i 1946., a zatim 1985. i 1986. godine.

Crkva Svetog Jovana u selu Seljane

Crkva u selu Seljane posvećena je Svetom Jovanu Krstitelju, koji je i zaštitnik slava većine bratstava u selu (Blečići, Vukosavljevići, Sekulovići). U izgradnji crkve priloge su dali sva bratstva ovoga sela: Blečići, Sekulovići, Vukosavljevići, Živkovići, Lučići, Tufegdžići. Odluka o izgradnji crkve donesena je 11.09.1999. godine. Temelje joj je 1999. godine osveštao Episkop budimljanski Gospodin Joanikije, a freske je slikao Miloš Janićijević- Raški. Crkvu su osveštali Njegovo visoko preosveštenstvo Mitropolit crnogorsko- primorski Gospodin Amfilohije i Episkop budimljansko-nikšićki Gospodin Joanikije 14.07.2001. godine.

Prati nas na Facebook-u

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
Povratak na vrh