Piva nekada

Istorija Pive i njenog ekonomskog razvoja, nesumnjivo, ima dvije faze.


Plužine prije potapanja

Novija istorija Pive i njenog ekonomskog razvoja, nesumnjivo, ima dvije faze. Jedna je period prošlog vijeka prije formiranja vještačkog akumulacionog jezera za potrebe HE PIVA i potapanja dijela kanjona Pive, Komarnice i Vrbnice. Druga je period poslije 1975. godine kada je HE PIVA puštena u rad, a dio teritorije Opštine se našao pod vodama Pivskog akumulacionog jezera.

Kanjon Pive

Jedan od najživopisnijih i najatraktivnijih kanjona u regionu. Kanjonom je prolazio makadamski put od Nikšića prema Plužinama, kojim su mnogi ljubitelji ribolova dolazili da osjete čari pecanja na daleko čuvene pastrmke-potočare.

Pivsko oko

Pivsko oko je simboličan naziv za izvorište male rječice Sinjac, koja zajedno sa Komarnicom rađa Pivu. Brzaci, virovi, plodne luke, okolne stijene, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta činili su ovu rijeku posebnom.

Pivski manastir

Nedaleko od Pivskog oka, nizvodno, u prelijepom ambijentu pored rijeke, u 16. vijeku izgrađen je manastir Piva. Nakon donošenja odluke o izgradnji HE Piva, Manastir je morao biti izmješten na drugu lokaciju. Ovaj veoma težak zadatak prevazišao je do tada poznata iskustva, kod nas i u svijetu. Uz angažovanje domaćih i svjetskih stručnjaka za konzervaciju i restauraciju kulturnih dobara ovaj jedinstven poduhvat je uspješno okončan.

Stare Plužine

Na jednom od najpristupačnijih djelova kanjona, u slivu bistrih, planinskih rijeka, Vrbnice i Pive, smješten je bio gradić kao iz bajke, Stare Plužine. Ovo je bio administrativni i geografski centar Opštine.

Benat na Vrbnici

Jedna od najznačajnijih prirodnih atrakcija, po kojoj su se Stare Plužine prepoznavale je prelijepi vodopad na Vrbnici poznat kao Benat.

Prati nas na Facebook-u

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
Povratak na vrh