Istorijski spomenici

Svedočenja o prošlim vremenima i opomena budućim generacijama


Spomen - kompleks u Dolima

07. juna 1943. god. pripadnici okupatorske divizije "Princ Eugen" u okviru treće neprijateljske ofanzive u Drugom Svjetskom ratu izvršili su masovni pokolj stanovništva iz sela Dube, Miljkovca, Bukovca, Zaborja, Rudinica i Seljana.

Ukupan broj stradalih je oko 520, od kojih je 107 djece. Najveći broj stradalih je bio iz bratstva Blagojević (oko 200).

Spomen-kompleks je izgrađen 1976. godine, a autor mu je akademski vajar Luka Tomanović. Na inicijativu bratstva Blagojević 2006. godine je izgrađena i osveštana kapela u kojoj su na pergamentu ispisana imena svih žrtava fašističkog terora u Pivi.

Kula vojvode Lazara Sočice

Kula Lazara Sočice nalazi se na Goransku, nedaleko od Plužina. Kulu je u drugoj polovini 19. vijeka sagradio i u njoj živio čuveni pivski vojvoda Lazar Sočica. Vojvoda Lazar se istakao kao vojskovođja u brojnim bitkama i ustancima protiv Turaka. Bio je poznat ne samo u Pivi već u cijeloj Crnoj Gori i Hercegovini. Odlikovao se hrabrošću, smjelošću, odvažnošću, brzinom i hitrošću i sam kralj Nikola ga je prozvao Munjica.

Kula je u to vrijeme bila najveća u Pivi i jedna od najvećih i najljepših u Crnoj Gori. Nije ni čudo što je jednom prilikom, kad je bio u posjeti Pivi, Jovan Cvijić rekao da je to kula sa najljepšim pogledom na Balkanu.

Kula je prije pet-šest godina konstruktivno sanirana i planovi su da se u narednih par godina završi kompletna sanacija objekta i osmisli odgovarajući kulturno-istorijski sadržaj (etno muzej, spomen soba i slično).

Prati nas na Facebook-u

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
Povratak na vrh